Veel Temperaars denken eraan om zich voor de Kleineondernemersregeling (KOR) aan te melden. Maar is dat nu wel een goed idee? Het scheelt in de administratieve lasten, maar je laat tegelijkertijd geld liggen door de btw op je zakelijke uitgaven niet meer terug te vragen. En een veel voorkomend misverstand: je wordt niet goedkoper voor het bedrijf dat jou inhuurt via Temper als je de KOR kiest. Evenmin hoef je meer belasting af te dragen als je de KOR niet toepast.
Btw 'ontziet' ondernemers
First things first, btw is een belasting die wordt geheven op de verkoopprijs. Alleen dient de btw ondernemers te ontzien. Alleen consumenten moeten uiteindelijk geraakt worden door deze belasting. Dat wordt geregeld door het btw-aftrekrecht wat je geniet als ondernemer. Als jij iets koopt voor je bedrijf waar btw op zit, mag je die btw (in principe) weer terugvragen in je btw-aangifte. Daardoor heb jij met je inkopen feitelijk geen last van btw.
Met en zonder KOR 100 euro
Dat betekent dus ook dat het bedrijf wat jou via Temper inhuurt in principe geen last zal hebben van de btw. Stel je vind een goede klus (want, makkelijk voor het voorbeeld) van 20 euro per uur op Temper en je werkt 5 uur. Als je gewoon btw-ondernemer bent (en je je dus niet voor de KOR hebt aangemeld), dan breng je 5 x 20 = 100 euro in rekening plus 21% btw à 21 euro. Oftewel, aan het eind van je shift maakt Temper automatisch een factuur op van 121 euro. Jij ontvangt 121 euro en draagt daarvan 21 euro af in je btw-aangifte. Je houdt dus 100 euro winst over. Het bedrijf wat jou inhuurde betaalt jou 121 euro, maar mag die 21 euro in de btw-aangifte weer terugvragen. Het bedrijf betaalt dus netto 100 euro voor jouw dienst.
Als je wel de KOR hebt aangevraagd, breng je in het bovenstaande geval gewoon een factuur van 100 euro in rekening. Opbrengst voor jou: 100 euro; kosten voor het bedrijf, ook weer 100 euro. Lekker makkelijk toch, denk je dan? Hetzelfde resultaat, maar zonder de administratieve lasten van het elk kwartaal weer aangifte doen?
Misgelopen btw
Toch is dat een minder uitgemaakte zaak dan dat het zo op papier lijkt, zou ik zeggen. Zoals je ziet, wordt je er met de KOR voor het bedrijf wat jou inhuurt niet goedkoper op. Jij ontvangt ook precies dezelfde beloning. De grote 'maar' is echter dat je zonder de KOR wèl de btw op je zakelijke uitgaven mag terugvragen. Als ondernemer zal je ongetwijfeld zakelijke uitgaven doen: je schaft een wit overhemd aan voor je barshift, je reist met het ov naar je nieuwe klus, en in ieder geval zal je de abonnementskosten van je mobiele telefoon (deels) kunnen aandragen als zakelijke uitgaven; je moet immers op een manier je klussen vinden op de Temper-app. Op al die uitgaven zit btw, die je kan terugvragen.
Fun fact: als jij kiest voor 'direct uitbetalen', betaal je een zogeheten 'factoringsfee' op je factuur. Dat is het bedrag wat Finqle BV aan jou doorbelast voor de dienst die zij aan jou leveren, namelijk het overkopen van jouw factuur zodat jij lekker snel je geld krijgt na je dienst. Op deze fee zit btw, die je zonder KOR weer kan terugvragen.
In een jaar tijd, kan de btw die je terugvraagt gemakkelijk 100 euro of meer worden voor een gemiddelde Temperaar. Daarvan zou ik zeggen: toch weer makkelijk verdiend. Dat is alsof je een shift in het jaar minder hoeft te werken en in plaats daarvan die tijd lekker kan gebruiken om op je gemak vier keer in het jaar een uur of twee je administratie weer kloppend te maken en je aangifte op te sturen.
Andere overwegingen
Daarbij geldt ook: de KOR kies je voor een periode van drie jaar. In die periode kan je je niet vrijwillig afmelden. Dus ook niet als je erachter komt dat je opeens grote zakelijke uitgaven begint te doen en daar de btw van zou willen terugvragen. Dat kan als Temper-gebruiker zijn, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je je in de toekomst op een andere manier als zelfstandige gaat bezighouden (en daarvoor veel inkopen doet, zoals bij dropshipping/webshop of het vervaardigen van producten zoals schilderen of timmeren). Daarboven komt ook dat je je omzet in de gaten moet houden als je je voor de KOR hebt aangemeld: kom je boven de 20.000 euro omzet uit in een kalenderjaar, dan moet jij zelf de regeling meteen stopzetten.
Dat gezegd hebbende, blijft het voordeel van de KOR natuurlijk wel dat je (bijna) geen omkijken meer hebt naar je btw-aangiften. En laten we eerlijk wezen, hoe vaak komt het niet voor dat iemand het kwartaalmoment heeft gemist en een boete van de Belastingdienst op de mat krijgt. Heb jij nou echt niets met belasting en administratie, dan kan je misschien toch beter de KOR aanvragen en dan zal het je waarschijnlijk niet schelen dat je er geld mee misloopt. Misschien denk je wel: die rust aan mijn hoofd is me die 100+ euro per jaar meer dan waard. Heb je echter na het lezen van dit stuk wel de intentie om eens naar je de btw op je zakelijke uitgaven te kijken, dan kun je ook contact met mij opnemen. Ik ben van mening dat het goed te doen is (download bijvoorbeeld de app Btw-Alert van de Belastingdienst of zet in 5 minuten tijd een herinnering voor de aankomende vier/acht/twaalf kwartaalaangiften als je bang bent een aangifte te missen). The choice is yours!
Comments